Spinelli

Spinelli on Geologian tutkimuskeskuksen toteuttama geologisten näytteiden katselupalvelu. Näytteet on jaettu kymmeneen luokkaan: fossiilit, geologiset erikoisuudet, jalo- ja korukivet, kaivosnäytteet, kansannäytteet, kivilajit, kultahiput, meteoriitit, mineraalit sekä teollisuus- ja rakennuskivet. Luokat eivät ole täysin toisiaan pois sulkevia, joten osa näytteistä voi kuulua kerralla useampaan luokkaan. Toivomme palvelun herättävän kiinnostusta kivilajien ja mineraalien ihmeelliseen maailmaan.

Näytteet

Spinelli keskittyy Suomen alueelta löytyneisiin näytteisiin. Kokoelman näytteiden valinnassa on otettu huomioon näytteiden edustavuus geologisesti, visuaalinen näyttävyys sekä näytteiden edustamien esiintymien yhteiskunnallinen merkitys. Palvelussa olevat näytteet ovat pääosin GTK:n omista kokoelmista Espoon, Kuopion ja Rovaniemen toimipisteistä. Suurinta osaa niistä pääsee siis katsomaan toimipisteiden aukioloaikoina myös maksutta paikanpäälle. Toimipisteiden osoitteet löytyvät sivuston alapalkin oikopoluista kohdasta Geonäyttelyt. Tervetuloa tutustumaan!

Pyörityskuvista

Palvelun toteutuksessa on käytetty tekniikkaa, jonka avulla osaa näytteistä voidaan tarkastella eri suunnista vapaasti pyörittämällä. Pyörityskuvat latautuvat valokuvia hitaammin, mutta vastaavasti niiden informaatiosisältö on suurempi. Menetelmän ansiosta mineraalien kiilto, läpikuultavuus ja muut optiset ominaisuudet ovat tavallista valokuvaa paljon paremmin tarkasteltavissa.